Aby przybliżyć wam działanie każdego z miodów powstała ta strona:

Miód wielokwiatowy, znany również jako „miód tysiąca kwiatów” bądź „miód nektarowy wielokwiatowy”, to tak naprawdę duża grupa miodów pochodzących z różnych kwiatów, krzewów i drzew, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących, zbieranych z pasiek w różnych lokalizacjach i o różnych porach roku. Dlatego też dwa słoiki miodu wielokwiatowego mogą mieć inny kolor, a nawet odmienne wartości odżywcze i walory smakowe. Tym, co je wszystkie łączy, jest łagodny i bardzo słodki smak, z powodu którego należą do ulubionych przysmaków dzieci.

Miód wielokwiatowy – wartości odżywcze

Miód wielokwiatowy składa się głównie z węglowodanów (glukoza, fruktoza). Poza tym zawiera:

  • kwasy organiczne (kwas glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy),
  • witaminy (A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna),
  • mikro- i makroelementy (krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, chlor),
  • enzymy (np. inhibina, lizozym), biopierwiastki i substancje hamujące rozwój drobnoustrojów.

Miód akacjowy – właściwości i wartości odżywcze
Spośród wielu dostępnych dla nas remedium na dolegliwości, miód wydaje się być tym najprzyjemniejszym w smaku lekarstwem. Stosowany z głową może przynieść różnorakie korzyści, gdyż możliwości jego zastosowania są nieograniczone. Warto więc bliżej przyjrzeć się tej złocistej substancji. Miód akacjowy to cenne źródło korzystnych dla naszego zdrowia substancji. Spośród wielu rodzajów miodów, ten pozyskiwany jest w okresie kwitnienia tzw. „białej lipy”. Ma półpłynną konsystencje, słodki zapach i aromat. Często wykorzystywany jest jako słodzik dla wielu potraw, ze względu na dużą zawartość cukrów prostych. Wśród darów natury, jakie otrzymujemy razem z innymi miodami, jest jednym z cenniejszych źródeł szybko przyswajalnych węglowodanów, przez co stosuje się go także w stanach wyczerpania oraz przewlekłego zmęczenia. Jakie jeszcze zastosowania może mieć miód akacjowy?

Miód akacjowy – właściwości lecznicze

Miód akacjowy oraz wszelkie inne miody, posiadają wszechstronne zastosowanie w szczególności w okresie jesienno-zimowym, który sprzyja częstszym zachorowaniom. Jego właściwości lecznicze są znane już od wielu lat i skutecznie wykorzystywane przy wzmacnianiu odporności. Jednym z głównych właściwości miodów jest jego działanie antybakteryjne, które skutecznie wspomaga walkę z infekcjami na tle bakteryjnym oraz ogranicza namnażanie się bakterii. Z tego też powodu stosuje się je z powodzeniem, jako składnik mikstury wzmacniającej. Składa się ona z ciepłej wody, miodu oraz soku z cytryny, które w połączeniu tworzą barierę ochronną dla naszego gardła, przełyku oraz błon śluzowych, w szczególności jamy ustnej i żołądka.

Miód akacjowy ma dość niskie właściwości antybiotyczne, ale w postaci nierozpuszczonej z wodą jest wspaniałym remedium łagodzącym ból gardła. Powleka on bowiem jego ścianki, chroniąc podczas podrażnień oraz działając jak swego rodzaju osłonka przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak zanieczyszczenia, cząstki jedzenia lub płyny, które w czasie infekcji zaostrzają objawy. Dzięki temu, może być używany przez osoby mające kłopoty z żołądkiem, podczas zażywania leków przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych. Miód z powodzeniem stosować można, jako środek łagodzący na dolegliwości żołądkowe oraz układu pokarmowego, przy schorzeniach dróg oddechowych, oraz problemach skórnych. Od dawna cenione jest jego działanie odżywiające i nawilżające, które jest ratunkiem dla popękanych i suchych ust oraz skóry. Może być także używany, jako składnik maseczki odżywczej do skóry głowy oraz twarzy. Wspaniale nawilży, zmiękczy, a także wzmocni, dostarczając mnóstwo substancji odżywczych. Jednym z efektów, jaki wywiera na nasz organizm miód – jest działanie moczopędne oraz oczyszczające układ moczowy. Dzięki czemu, stosowanie miodu w postaci płynnej zapobiega infekcjom bakteryjnym naszych dróg moczowych oraz wspomaga leczenie. Trzeba również pamiętać o jednoczesnym przyjmowaniu odpowiednich ilości płynów, by wyrównać bilans ich utraty.

Wartości odżywcze miodu akacjowego

Miód akacjowy ma także wiele cennych witamin wzmacniających nasz układ odpornościowy oraz duże ilości węglowodanów prostych, dodających energii i sił. Stąd też polecany jest nie tylko osobom, które walczą z przeziębieniem, ale także sportowcom, osobom uczącym się oraz narażonym na duży wysiłek fizyczny. Również z racji tego, na spożywaną jego ilość powinny uważać osoby utrzymujące dietę niskowęglowodanową, dietę z niskim indeksem glikemicznym (IG) oraz chorujące na cukrzyce i inne schorzenia, związane z zaburzeniem przyjmowania cukrów.

Jeśli chodzi o wygląd, barwa miodu akacjowego przypomina płynne złoto, jest półprzezroczysty, płynny i dość wolno ulega krystalizacji. Po tym procesie jednak przyjmuje formę białawą, gęstą, niekiedy twardą, która po kontakcie z ciepłą wodą znów powraca do rzadkiej formy. Wśród wartości odżywczych największe znaczenie ma fruktoza, której ilość jest dość spora. W 100g miodu akacjowego zawiera się ok. 80 g węglowodanów i blisko 350 kcal. Oprócz tego, posiada także specyficzne substancje – izoflawony, wpływające pozytywnie na mineralizację kości, samopoczucie oraz układ krążenia. Izoflawony używane są także, jako substytuty w terapii hormonalnej, by łagodzić objawy menopauzy. Z tych powodów warto spożywać miód codziennie, zarówno w postaci rozpuszczonej jak i nierozpuszczonej z wodą. Należy jednak pamiętać, iż miód traci swoje cenne właściwości po dodaniu do wrzątku, dlatego zawsze należy trochę ochłodzić wodę po jej zagotowaniu.


Miód lipowy jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatu lipy, nic więc w tym dziwnego, że ma równie dużo pozytywnych właściwości, co napar z samych kwiatów. Wiele konsumentów uważa miód lipowy za jeden z najsmaczniejszych miodów.

Miód lipowy uzyskać jest w pasiece dość trudno – chodzi przede wszystkim o to, że lipa nie jest drzewem, które można u nas spotkać powszechnie. Samo drzewo oraz miód z lipy jest więc czymś unikatowym.

Miód lipowy jest jasny, ma delikatny kwiatowy zapach i lekko ostry smak. Warto go spożywać na wiele sposobów, bo zawiera sporo substancji odżywczych. Trzeba jednak przy tym pamiętać, że obróbka cieplna może zniszczyć te pozytywne właściwości. Zanim więc dodamy miód do kawy, herbaty czy zwykłej przegotowanej wody, poczekajmy aż płyn nieco przestygnie.

Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga organizm w walce z infekcjami. Miód jest polecany w przeziębieniach i grypie. Zawiera sporo olejków eterycznych, dlatego skutecznie niszczy drobnoustroje, które podczas choroby zasiedlają drogi oddechowe. Oprócz tego działania doraźnego, regularne spożywanie miodu ma też działanie długofalowe – ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działa pozytywnie na układ nerwowy i pokarmowy, a także stabilizuje nastrój. Na nerwicę i stres jest jednym z najłagodniejszych i najbezpieczniejszych uspokajaczy. Zauważono również pozytywne działanie miodu u chorych z problemami układu moczowego oraz cierpiących na cukrzycę  insulinoniezależną – miód lipowy pomaga bowiem utrzymywać ustabilizowany poziom cukru we krwi.


Miód Spadziowy – Właściwości Lecznicze I Zastosowanie

Miód to nieco zapomniana i niedoceniana przez wiele osób żółta, słodka lepka substancja. Najczęściej sięgamy po niego, kiedy złapie nas przeziębienie lub boli nas gardło. Niektórzy używają miodu do słodzenia herbaty czy kawy, a inni robią na jego bazie marynaty czy sosy do mięs. Wiele osób nie wie jednak, jak dużo substancji odżywczych i minerałów znajduje się w kilku gramach miodu i jak ważny jest on przy różnych schorzeniach. Już nawet jedna łyżka miodu spożywana profilaktycznie może uczynić cuda.

Jednym z najzdrowszych miodów jest miód spadziowy. Często omijany na sklepowych półkach ze względu na swoją cenę. Warto jednak dorzucić kilka złotych i na własnej skórze odkryć jego zalety.

Miód spadziowy powstaje w zupełnie inny sposób niż pozostałe miody. Jest to wydzielina mszyc i czerwców, którą zbierają pszczoły. Następnie owady dodatkowo zagęszczają substancję i składają w komórkach, tak by mógł powstać miód spadziowy. Jego smak jest uzależniony od tego, z jakiego drzewa została zebrana wydzielina.

Możemy jednak podzielić miód spadziowy na dwie kategorie:

Spadź liściasta – zazwyczaj uzyskiwana z lipy

Spadź iglasta – najczęściej świerkowa bądź jodłowa.

W obydwu przypadkach w miodzie spadziowym można wyczuć charakterystyczny zapach igliwia oraz żywicy. Wiąże się to z tym, że pszczoły zbierają wydzielinę tylko w najczystszych lasach. Najczęściej przybiera ciemnożółtą bądź lekko zielonkawą barwę ( przy spadzi iglastej). Niestety spadź nie jest produktem corocznym, właśnie dlatego miód ten w porównaniu do innych jest bardzo drogi

Właściwości miodu spadziowego   

Spadź liściowa jest skarbnicą związków mineralnych. Ponadto działa przeciwzapalnie i dezynfekująco. Ma również działanie moczopędne i żółciopędne, właśnie dlatego bardzo często jest stosowany przy leczeniu chorób układu moczowego oraz dróg żółciowych. Pomaga przy schorzeniach wątroby, stawów, jelit czy nawet dróg oddechowych. Reguluje także przemianę materii, stosuje się go przy schorzeniach układu pokarmowego. Posiada właściwości regulujące pracę serca, rozszerzające naczynia wieńcowe, obniżające ciśnienie poprawiające krążenie i pracę nerek. Lekarze zalecają stosowanie miodu ze spadzi liściastej przy reumatyzmie, miażdżycy i schorzeniach skóry, ponieważ przyspiesza gojenie się ran czy poparzeń, a nawet odmrożeń. Co ciekawe charakteryzuje się działaniem uspakajającym i poprawiającym samopoczucie.

Miód ze spadzi iglastej ma łagodny smak, a jego aromat sprawia, że gdy zamkniemy oczy możemy poczuć się jakbyśmy byli w jodłowym lesie. Jego barwa jest ciemna od zgniłozielonej do prawie czarnej. Smak ma raczej łagodny, mniej słodki. Zdarzają się również gorzkie lub kwaśne miody ze spadzi iglastej. Charakteryzują się niezliczoną ilością związków mineralnych, azotowych, dekstryn, enzymów, kwasów organicznych czy substancji antybiotycznych. Charakteryzuje się także dużą zawartością żelaza.

Zastosowanie

Jego właściwości takie jak zawartość żelaza, naturalnych antybiotyków czy kwasów organicznych, sprawiają, że jest polecany przy takich schorzeniach jak: hiperwitaminoza oraz anemia. Wspomaga również leczenie chorób dróg oddechowych, stanów zapalnych, reumatyzmu, chorób układu krążenia, nerwicy. Dzięki swoim wykrztuśnym właściwościom, łagodzi kaszel. Jest pomocny przy: Chorobach układu pokarmowego Problemami z przemianą materii Chorobach serca Miażdżycy Schorzeniach nerek Polecany jest także wszystkim, którzy pracują w szkodliwym dla zdrowia miejscu np. przy produkcji toksycznych substancji, ponieważ posiada odtruwające organizm właściwości.


Miód Mniszkowy: 

Jak powstaje miód mniszkowy

Mniszek lekarski – choć nazwa ta może początkowo brzmieć dość tajemniczo, to jednak nie warto ulegać pozorom. W rzeczywistości bowiem mniszek lekarski to nic innego jak – posługując się potocznymi określeniami – mlecz albo dmuchawiec. A więc jedna z najpopularniejszych roślin – dobrze znana nieomal każdemu, choćby za sprawą swego charakterystycznego wyglądu. Któż bowiem z nas nie bawił się w dzieciństwie, rosnącymi dziko na łąkach, trawnikach czy polach, kwiatami dmuchawca. Doczekały się one nawet uwiecznienia w formie piosenki – dzięki temu możemy bawić się kwiatami mleczu i nucić radośnie znany przebój Urszuli: „Dmuchawce, latawce, wiatr”. To właśnie z kwiatów mniszka lekarskiego powstaje miód, który chcemy dziś przedstawić.

Właściwości lecznicze miodu mniszkowego   

Miód pochodzący z nektaru mniszka wyposażony został przez naturę w szereg właściwości, znakomicie wpływających na zdrowie i kondycję ludzi. Uważany jest on zresztą za jeden z najzdrowszych miodów. Zresztą sama roślina z której pochodzi – mniszek, wykazuje wiele dobroczynnych właściwości i jest wykorzystywana w celach leczniczych. Nie może więc dziwić, że wytwarzany przez nią nektar ma podobne zastosowanie. Miód mniszkowy znakomicie, w aspekcie ochronnym, wpływa na pracę wątroby oraz dróg żółciowych w organizmie. Ponadto warto go stosować jako środek wspomagający w walce z chorobami następujących ludzkich narządów: serca, nerek, pęcherza, dróg moczowych oraz żołądka. W szerszym ujęciu należy z kolei zaznaczyć, że miód ten wpływa wzmacniająco na działanie ludzkiego układu odpornościowego, zapobiegając osłabieniom. Ponadto znane są również dobroczynne właściwości miodu mniszkowego w leczeniu ran – znacząco przyspiesza on ich gojenie. Zaleca się również korzystanie z miodu mniszkowego i jego lekarskich właściwości w przypadku stanu ogólnego wyczerpania psychofizycznego organizmu. Sprzyja on wówczas regeneracji oraz powrotowi do najwyższej formy.

 

Pozostałe właściwości miodu z mniszka lekarskiego  

Walory zmysłowe miodu mniszkowego, a więc jego kolor, zapach i smak, uzależnione są ściśle od warunków klimatycznych w jakich dane było rozwijać się konkretnej roślinie mniszka. Najczęściej spotykana barwą miodu mniszkowego jest kolor żółtopomarańczowy, jednak może on mieć wiele różnych wariantów; paleta barw jest tu dość szeroka i obejmuje zakres od barwy jasnokremowej aż po pomarańczową.

W kwestii zapachu miód ten posiada charakterystyczny aromat. Jego mocna i specyficzna woń przypomina zapach wydzielany przez roślinę mniszka lekarskiego. Dzięki tej właściwości miód jest łatwo rozpoznawalny przez osoby, które miały go już sposobność wcześniej skosztować. Jest to jedna z jego zasadniczych cech charakterystycznych. W wielu częściach Polski miód z mniszka uważany jest bezapelacyjnie za „królową słodkości” wśród miodów polskich. Jeśli ktoś więc preferuje naturalnie i intensywnie słodkie miody, to powinien zainteresować się właśnie tym rodzajem. Dzięki swoim właściwościom w tym zakresie miód mniszkowy może być znakomitym elementem diety i stanowić o niezwykłości smaku wielu potraw serwowanych gościom naszych domów.

Miód mniszkowy cechuje się również tym, iż jest wyposażony w bogaty zasób pierwiastków. Znajdują się w nim choćby żelazo, mangan, fosfor oraz potas. Zawiera również białka, a także witaminy: B2 oraz C. W składzie miodu mniszkowego odnajdujemy również cholinę – jeden z ważniejszych składników lecytyny.  Wyjątkowo cechą tego miodu jest także jego niska kwasowość. Przeprowadzone przez litewskich naukowców badania w tym zakresie, wykazały że miód mniszkowy posiada najniższą kwasowość ogólną, spośród wszystkich dostępnych w sprzedaży (na terenie Europy Środkowej) rodzajów miodów.

 

Miodowa niepospolitość

Wyjątkowość miodu powstającego z mniszka lekarskiego, wynika nie tylko z jego właściwości leczniczych i smakowych. Przy pobieraniu z ula tego rodzaju miodu napotyka bowiem pszczelarz na pewne trudności. Kwitnienie mniszka lekarskiego przypada w Polsce przede wszystkim na miesiąc maj, przez co wytwarzany z niego miód nazywany bywa również: „miodem majowym”. Co ciekawe, kwitnienie tej rośliny zależne jest jednak od wielu czynników – choćby takich jak ukształtowanie terenu, np. na górzystym obszarze kwitnienie może zachodzić dopiero w sierpniu. Ponadto, mniszek lekarski najmocniej obfituje w nektar w naprawdę ciepłe (czy wręcz upalne) dni, a o takie w polskich warunkach, w maju, jest z reguły dosyć ciężko.

Zasadniczą trudnością dla pszczelarzy jest pobieranie, już przetworzonej do postaci miodu, substancji prosto z ula. Skąd bierze się owa trudność? Z tego mianowicie, ze pszczoły bardzo często wykorzystują ten rodzaj miodu dla swojego własnego pożytku – jako pokarm.

Miód mniszkowy, łąka z mniszka lekarskiego

Zakup miodu mniszkowego

Opisane powyżej trudności, napotykane w procesie zbierania miodu mniszkowego, aby przeznaczyć go do celów konsumenckich, wpływają na jego trudnodostępność, a co za tym idzie – także na cenę. Pomimo to, wydaje się, iż warto zapłacić za ten rodzaj miodu nieco więcej niż za inne, bardziej popularne, odmiany. Zakupiony produkt zrewanżuje się nam, oferując zalety swoich licznych naturalnych właściwości leczniczych oraz walory płynące z wyjątkowego smaku. Celem zakupu miodu mniszkowego zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty – a w przypadku chwilowego braku tego produktu, warto systematycznie odwiedzać nas ponownie, aby nie przegapić, gdy ten trudnodostępny rodzaj miodu znowu pojawi się w ofercie sprzedażowej.


 

Miód Malinowy

Miód malinowy to jeden z rodzajów miodu, o którym nie słyszmy zbyt często. Mała popularność nie wynika jednak z nieprzydatności tego miodu, lecz z faktu, że jest on trudniej dostępny niż inne rodzaje miodów. Jego wyjątkowość polega na tym, że jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z kwiatów malin, a te kwitną zaledwie przez trzy tygodnie, około dwóch razy w roku. Pierwsze zbiory nektaru pszczoły mogą rozpocząć z końcem maja, ponieważ wtedy dostępne są dla nich wczesne odmiany malin, natomiast po raz drugi przystępują one do pracy pod koniec sierpnia, zwykle aż do początków listopada lub pierwszych przymrozków, ponieważ w tym właśnie czasie kwitnąć zaczynają maliny z późniejszych odmian. W zależności od odmiany malin, które służą do produkcji miodu, może on, tak jak i same maliny, posiadać nieco odmienny smak. Warto także wiedzieć, że by miód malinowy mógł w ogóle powstać, pasieka musi znajdować się w pobliżu plantacji tych smakowitych owoców, co nie zdarza się często. Między innymi z tego właśnie powodu miodu malinowego raczej nie znajdziemy w popularnych sklepach, a czasem nawet ciężko będzie nam zdobyć go od lokalnych pszczelarzy.

CHARAKTERYSTYKA MIODU MALINOWEGO

Niewiele osób miało okazję poznać miód malinowy, jednak z pewnością ci, którzy przynajmniej raz go spróbowali, nigdy nie zapomną jego smaku i aromatu. W miodzie malinowym zawartych jest niezwykle dużo olejków eterycznych, które odpowiadają za jego charakterystyczny, malinowo-owocowy zapach. Wkrótce po pozyskaniu miód ten ma jasny, złocisty kolor, jednak bardzo szybko krystalizuje i przy tym znacznie jaśnieje, stając się wręcz śnieżnobiałym. Smak miodu malinowego może nieco różnić się w zależności od odmiany malin, z których został pozyskany, jednak zazwyczaj jest on dość słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty. Ten z malin wczesnych bywa czasem nieco mniej słodki. Ze względu na unikatowy zapach i smak, miód malinowy jest zwykle bardzo lubiany przez dzieci, więc dobrym pomyłem będzie wybranie tej propozycji właśnie dla najmłodszych, którzy często nie lubią powszechnie znanych nam miodów.

SKŁAD MIODU MALINOWEGO

W miodzie malinowym znajdziemy wiele cennych składników, które przyczynią się do poprawy kondycji naszego organizmu. Jak w każdym miodzie, tutaj także znajdziemy dużą ilość węglowodanów oraz cukrów prostych, lecz dodatkowo jest w nim wiele kwasów organicznych, takich jak kwas jabłkowy, glukonowy i cytrynowy. Piękny aromat nadają miodowi malinowemu substancje aromatyczne, których jest w nim ponad 50, natomiast kolor zależy od różnych barwników, takich jak beta-karoten. Cennymi substancjami zawartymi w miodzie malinowym są między innymi enzymy pochodzące ze śliny pszczół (inwertaza, alfa-amylaza, beta-amylaza i inne), mikroelementy (potas, chlor, magnez, wapń, mangan, fosfor), a także witaminy (B1, B2, B6, B12). Bogaty skład miodu malinowego sprawia, że będzie to dobry wybór w wielu sytuacjach.

SKŁAD MIODU MALINOWEGO

W miodzie malinowym znajdziemy wiele cennych składników, które przyczynią się do poprawy kondycji naszego organizmu. Jak w każdym miodzie, tutaj także znajdziemy dużą ilość węglowodanów oraz cukrów prostych, lecz dodatkowo jest w nim wiele kwasów organicznych, takich jak kwas jabłkowy, glukonowy i cytrynowy. Piękny aromat nadają miodowi malinowemu substancje aromatyczne, których jest w nim ponad 50, natomiast kolor zależy od różnych barwników, takich jak beta-karoten. Cennymi substancjami zawartymi w miodzie malinowym są między innymi enzymy pochodzące ze śliny pszczół (inwertaza, alfa-amylaza, beta-amylaza i inne), mikroelementy (potas, chlor, magnez, wapń, mangan, fosfor), a także witaminy (B1, B2, B6, B12). Bogaty skład miodu malinowego sprawia, że będzie to dobry wybór w wielu sytuacjach.

DZIAŁANIE MIODU MALINOWEGO

Miód malinowy posiada spore wartości odżywcze, dlatego będzie to idealny produkt dla osób zmęczonych i pozbawionych energii, ale także w przypadku dzieci, które potrzebują jej, by prawidłowo się rozwijać. Posiada on właściwości odprężające i wzmacniające, które zapewniają naszemu organizmowi lepszą kondycję i poprawiają nasze samopoczucie. Miód malinowy może szczególnie przysłużyć się naszemu układowi krwionośnemu, ponieważ skutecznie obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie, a także stymuluje produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dodatkowo działa on także wzmacniająco i ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Warto wiedzieć, że miód malinowy działa napotnie, przeciwgorączkowo oraz rozgrzewająco, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w leczeniu chorób dróg oddechowych oraz podczas przeziębienia lub grypy. Wiele osób stosuje go podczas nieżytów żołądka, a według różnych badań, przejawia on nawet działanie przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo miód malinowy posiada, jak wszystkie inne miody, działanie antybakteryjne, a także pomaga nam dbać o zdrowy wygląd naszej skóry. Jego zapach działa kojąco na nerwy i pomaga nam się zrelaksować, więc warto wykorzystać do na przykład podczas kąpieli.