Gospodarstwo Pasieczne (Pasieka Pszczela w Sance) - Pszczelnik.PL

BLOGMiód na serce i nadciśnienie – jakie ma działanie i jaki wybrać?

Miód na serce i nadciśnienie – jakie ma działanie i jaki wybrać?

Właściwości zdrowotne miodu są bardzo różnorodne i powszechnie znane. Pomaga on w alergiach, przeziębieniach, chorobach układu pokarmowego i żołądka, a także w chorobach krążenia. Właśnie ta ostatnia dolegliwość jest szczególnie interesująca, ponieważ to właśnie miód na wysokie ciśnienie okazuje się jednym z najskuteczniejszych lekarstw.

Działanie miodu na serce

W przypadkach wielu dolegliwości związanych z krążeniem warto sięgnąć po miód na serce. Jedną z nich jest choroba niedokrwienna serca, która objawia się zawałem oraz dusznicą bolesną. Jak wykazują przeprowadzone w Niemczech badania za sprawą tego wytwarzanego przez pszczoły przysmaku zwiększa się ukrwienie dużych naczyń sercowych, normalizuje się wegetatywne zaburzenie krążenia, następuje zwolnienie częstotliwości skurczów serca, ale jednocześnie wzrasta ich efektywność. Uspokojeniu ulega ponadto tętno.

Badacze wskazują, że wystarczy spożywać 100 – 120 gramów miodu dziennie przez okres trzech tygodni, ażeby naczynia wieńcowe uległy poszerzeniu, zwiększyła się diureza, a także ustąpiło uczucie ucisku w klatce piersiowej. To dość duża ilość z uwagi na to, że miód – jak każde źródło cukrów – jest kaloryczny. Miód na nadciśnienie okazuje się jednak skuteczny już przy porcji wynoszącej 50 gramów dziennie. Taka dawka pozytywnie wpływa na stan układu krążenia organizmu, ponieważ produkt ten zmniejsza lepkość krwi i obniża poziom cholesterolu.

Najczęściej miód na ciśnienie stosowany jest rzecz jasna jako środek wspomagający leczenie. W naturalny sposób, z korzyścią dla zdrowia można je wspomóc, nie oznacza to jednak, że wytwarzany przez pszczoły smakołyk może zastąpić lekarstwa. Warto jednakże sięgać po niego profilaktycznie albo zmagając się z lekkimi schorzeniami.

Miód na serce wykorzystywany jest zwłaszcza w przypadku jego niewydolności, a także zaburzeń rytmu serca.

Regularne przyjmowanie tego produktu pozwala na wzmocnienie siły skurczu i wydolności mięśnia sercowego dzięki bardzo wysokiej zawartości cukrów prostych, które się łatwo przyswajają, takich jak glukoza i fruktoza. Pozytywne właściwości wynikające ze spożywania miodu mają też duże znaczenie w leczeniu nerwicy serca, co jest bardzo istotne w przypadku osób zestresowanych. Przyjmowanie dziennej dawki 100 – 200 gramów tego produktu dziennie pozwala na ustąpienie napięcia, zmęczenia i bólu w okolicach serca. Ale znów – taka porcja z uwagi na ilość cukrów i kalorii nie jest zalecana na co dzień i lepiej jednak poprzestać na mniejszych ilościach, które nadal będą korzystne dla zdrowia. 

Leczniczy wpływ miodu na serce można zaobserwować także w przypadku miażdżycy. Bardzo istotne jest wówczas przyjmowanie go systematycznie i długotrwale, najlepiej w postaci trzech dawek dziennie przez okres 2 – 3 miesięcy. Dzienna porcja wynosić powinna 100 – 120 gramów miodu. Za dobroczynny wpływ odpowiada dehydrogenacja kwasów tłuszczowych oraz pozytywny wpływ na metabolizm tłuszczów, jakie wywiera ten produkt.

Cały czas jednak zwracamy uwagę, że mimo pozytywnych właściwości miodu podawanego w dużej ilości, jest on źródłem kalorii i cukru. Ale już podawanie doustnie 75 gramów miodu dziennie przez trzy miesiące pozwala na:

  • zwiększenie wydolności serca,
  • zmniejszenie dolegliwości bólowych,
  • znormalizowanie jakości snu,
  • poprawę ogólnego samopoczucia.

Wszystkie te czynniki sprawiają, że podawanie tego wytwarzanego przez pszczoły produktu polecane jest w przypadku pacjentów cierpiących na chorobę niedokrwienną serca. I nie ma konieczności przyjmowania 100 gramów tego produktu lub więcej. 75 gramów miodu to około 3 pełnych łyżek.

Miód na serce i nadciśnienie | iZielnik.pl

Jaki miód na serce?

Każdy miód, bez względu na odmianę, przyczynia się do wzmocnienia siły skurczu mięśnia sercowego. Wpływa na to zawartość acetylocholiny oraz potasu, który jest bardzo łatwo przyswajalny. Miód dobry na serce to w przypadku choroby niedokrwiennej tego organu przede wszystkim mniszkowy i spadziowy, chociaż doskonale sprawdzi się także eukaliptusowy i kasztanowy. Spadziowy iglasty sprawdzi się dodatkowo w przypadku zakrzepicy oraz nerwicy serca.

Miód gryczany na serce wpływa niezwykle pozytywnie za sprawą bardzo dużej dawki znajdującego się w nim naturalnego żelaza oraz pochodnych rutyny. Zwiększają one wytrzymałość i elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Duża zawartość cukrów prostych sprawia natomiast, że miód gryczany odgrywa bardzo dużą rolę w leczeniu chorób serca i układu krążenia na tle miażdżycowym. W dodatku zawarte w nim związki flawonoidowe pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mięśnia sercowego, gdyż regulują one przepuszczalność naczyń włosowatych.

Również miód rzepakowy na serce stanowi idealny wybór, jako że w jego składzie znajdują się niemal wyłącznie cukry proste z przewagą glukozy. Dzięki temu to właśnie słodki przysmak wytwarzany z rzepaku jest zalecany w szczególności w stanach dusznicy bolesnej. Warto po niego sięgnąć także w innych chorobach, przede wszystkim układu krążenia i naczyń wieńcowych. Jaki miód na arytmię serca jest najskuteczniejszy? Okazuje się, że również rzepakowy. Stosowany pomocniczo wraz ze środkami regulującymi pracę serca może przyczynić się do zmniejszenia aż o 40% częstości ataków arytmii. Wpływają na to cukry proste, bioflawonoidy, biopierwiastki i enzymy zawarte w tym produkcie.

Jaki rodzaj miodu na serce okazuje się jeszcze skuteczny? Warto wymienić lipowy, bardzo skuteczny w schorzeniach kardiologicznych ze względu na łagodne działanie rozkurczające i uspokajające. Za ich sprawą jego spożywanie jest zalecane w celu wspomożenia leczenia chorób serca i krążenia.

Istotna przy wyborze odpowiedniego rodzaju miodu może być zawartość terpenów. Te gatunki, które charakteryzują się ich wysokim stężeniem (melisowy, kasztanowy, nostrzykowy, lawendowy, kozłkowy) okazują się najskuteczniejsze w leczeniu zaburzeń akcji serca i nerwicy.

Czy miód obniża ciśnienie?

Czy miód podnosi ciśnienie? Wprost przeciwnie, przyczynia się do jego obniżenia. W przypadku wystąpienia nadciśnienia tętniczego stosuje się preparaty rozkurczowe, a identyczne działanie na układ krwionośny wywiera właśnie miód. Jego korzystne działanie jest wykorzystywane najczęściej wśród kobiet w ciąży, które cierpią na nadciśnienie tętnicze i nie mogą korzystać z leków farmakologicznych. Podanie miodu pozwala bowiem na obniżenie ciśnienia nie wywołując przy tym jednocześnie żadnych skutków ubocznych.

Liczne badania przeprowadzone w tym temacie wykazały, iż można nawet uzyskać efekty stałego obniżenia ciśnienia, trzeba jedynie spożywać przez miesiąc lub dwa dawkę 100 – 120 gramów miodu dziennie. Można w tym celu przyrządzać napoje, miód idealnie komponuje się z sokami warzywnymi i owocowymi. Pomoc w leczeniu nadciśnienia stanowi także woda i tonik miodowy. Zaleca się również picie wina nagietkowo – miodowego i jedzenie płatków nagietka z miodem.

W chorobie nadciśnieniowej oraz w miażdżycy naczyń wieńcowych zaleca się zmieszanie miodu w równych częściach z sokiem ze świeżych warzyw, takich jak np. buraki, marchew i chrzan. Należy wypijać po pół szklanki takiego napoju 3 – 4 razy dziennie przed jedzeniem. Czas trwania takiej kuracji uzupełniającej powinien wynosić dwa miesiące.

Miód na wysokie ciśnienie okazuje się skuteczny nie tylko podawany w formie doustnej, ale i w formie inhalacji albo jonoforezy przez skórę. Badania potwierdzają jego rozkurczowe właściwości niezależnie od metody zastosowania, jednakże samodzielne jego stosowanie jest zalecanie w ramach profilaktyki. Wraz z pojawieniem się choroby trzeba sięgnąć po środki farmakologiczne.

Ciśnieniomierz. Jaki miód na nadciśnienie? | iZielnik.pl

Jaki miód na nadciśnienie?

Jaki miód na obniżenie ciśnienia okazuje się najskuteczniejszy? Acetylocholina, potas i magnez występują w bardzo dużym stężeniu w miodzie rzepakowym i to właśnie czyni z niego idealne remedium w celu ustabilizowania ciśnienia krwi. Za sprawą obecności wymienionych składników miód ten przyczynia się ponadto do zahamowania demencji i procesu miażdżycowego.

Poza rzepakowym, który miód obniża ciśnienie? Działanie wykazujące obniżenie ciśnienia tętniczego krwi mają przede wszystkim miód lipowy i nostrzykowy. W leczeniu miażdżycy najbardziej poleca się natomiast sięganie po miód spadziowy ze spadzi drzew iglastych, malinowy i gryczany. Korzystny wpływ na leczenie nadciśnienia wywierać mogą też miody nektarowe z dodatkiem koncentratu z aronii i melisy.

Źródła:

  1. Al-Waili, Noori & Salom, Khelod & Al-Ghamdi, Ahmad & Ansari, Mohammad & Al-Waili, Ali & Al-Waili, Thia. (2013). Honey and Cardiovascular Risk Factors, in Normal Individuals and in Patients with Diabetes Mellitus or Dyslipidemia. Journal of medicinal food. 16. 1063-1078.
  2. Aluko, Esther & Olubobokun, Titilope & Atang, Dara & Nna, Victor. (2014). Honey’s Ability to Reduce Blood Pressure and Heart Rate in Healthy Male Subjects. Frontiers in Science. 4. 8-11.
  3. Olusola, Aluko Esther, Olubobokun Titilope Helen, I. Bassey Enobong and Atang Dara Ezekiel. “Comparative Study of Effect of Honey on Blood Pressure and Heart Rate in Healthy Male and Female Subjects.” (2013).
  4. Alagwu E. A. i wsp.: Effect of honey intake on serum cholesterol, triglycerides and lipoprotein levels in albino rats and potential benefits on risks of coronary heart disease. Niger. J. Physiol. Sci. 26(December 2011) 161 – 165.

Leave a comment:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *